Hello . Welcome to My MESSY BLOG :) I think everyone should know that this is my Double Triple Story of My Life .. Jue Razak ~

Friday, 14 October 2011

Jadi Tunang orang tanpa kita sedari ? Gosh !

 hye :-) assalamualaikumm .. Jue si murai here's .. ( sedoo pon ko bnyk ckp ) :DD . Today Jue nk kongsi sesuatu .. Tadaa ! Cee korang try baca n fahami . mesti korang akan diam seketika :P .. Aneh TAPI BENAR :DD
Jika seorang lelaki menyatakan hasrat kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki?

Jawapan

Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut.

Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."

"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.

Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon.

Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidak haram.

Bagaimana dengan kebiasaan orang Melayu yang menghantar rombongan meminang untuk lelaki meminang perempuan?

Ia hanyalah adat Melayu, dan tiada kena mengena dengan hukum Islam. Antara hukum Islam dan hukum adat, mana satu lebih penting?

Namun tiada masalah dengan adat Melayu itu, cuma dari segi hukum Islam, bertunang itu adalah apabila seorang perempuan itu bersetuju dengan hasrat pihak lelaki untuk menjadikannya seorang isteri.

Bagaimana Jika Perempuan Itu Ketiadaan Ibu Dan Ayah?

Mengikut hukum syarak, jika perempuan itu persetujuannya sudah diizinkan oleh syarak seperti perempuan yang cerdik, yang sudah baligh dan sebagainya, ia sudah dianggap bertunang jika dia bersetuju dengan pelawaan lelaki yang menyatakan hasrat mengahwininya.

Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut.

Kesimpulannya, kita perlu berhati-hati kerana kita boleh menjadi tunang orang tanpa kita sedar. Pastinya ramai yang tidak tahu dan perasan akan hakikat ini.

Baca punya baca ,Jue tpikir da berapa kali Jue jadik tunang org ? Hahaha :D .. 
Notekaki : Sepet ,tu lah ,ckp jgn sebarang cakap ,tgok tuh ,dalam diam bole jadik tunang orang ouh .. eee seramm aii makk .. taknak ler teman .. Tunang orang hapa ? Hinguss pon mama tlg lap kan lagik :p . hohoo :-)

Sharing is caring rite ? hee ! ok papai :-)

( i'm worried about my sepet ,isn't he oukey ? :'( "

No comments: